در مقابل کلمه رنگ صنعتی به کار می رود. همانطور که می دانیم ساختمان ازاجزای مختلف شکل می گیرد و می توان گفت هم رنگهای ساختمانی و هم رنگ های صنعتی در آن بکارمی رود. اما رنگ های صنعتی نسبتا کمتر و برای شرایط خاص مورد استفاده قرار می گیرد. پوشش سطوح ساختمان یا انواع رنگ مورد استفاده در ساختمان به شرح زیر می باشد.
دیوارها وسقفها معمولا از رنگ اکریلیک، رنگ های سلولزی ( بلکا،پتینه و…)،رنگ مولتی کالر، پلاستیک و یا روغنی برپایه تینر استفاده می شود.
نمای ساختمانها از رنگهای مخصوص نما مانند: کنیتکس،رنگ نمای سیلیکونی، رنگ نمای بافت دار و درحال حاضر رنگ عایق،رنگهای با خواص آبگریزی وآنتی داست و … مورد استفاده می باشد.
بعضی از قسمت های ساختمان مانند مخازن آب و فلاشینک ها از رنگ های صنعتی استفاده می شود.
رنگ آمیزی قسمت های چوبی از رنگ های تک جزئی، دو جزئی وحتی سه جزئی مانند کیلر،سیلر،پلی استرها مورد استفاده قرار می گیرد.
رنگ آمیزی، زیبایی و بهداشت را به خانه و منزل تان به ارمغان می آورد بدون تردید ساده ترین و کم هزینه ترین تغییر برای دکوراسیون منزل شما می باشد، بی شک بعد از مدتی از رنگ خونه خسته می شوید نیاز به رنگ آمیزی مجدد دارید. رنگ آمیزی، دیوارها وسقف ها، وغیره از فرسایش وپوسیده گی سطوح محافظت کرده وباعث افزایش طول عمر مصالح ساختمانی می شود و دیوارهای کهنه و کثیف منزل نو و زیبا می شود.
رنگ ساختمانی
بطور کلی نمی توان گفت در رنگ ساختمانی فقط رنگ روغنی الکیدی،اکریلیک،بلکا،مولتی کالر وپلاستیک بکار می رود بلکه گاهی از رنگهای صنعتی نیز استفاده می شود.
ما در این مقاله با توجه به موضوع مقاله به بحث در مورد رنگ ساختمانی می پردازیم.
مزایا و معایب انواع رنگ ساختمانی
رنگ پلاستیک
موارد کاربرد ومعایب ومزایای آن
این رنگ سالها در ایران مورد استفاده قرار می گیرد و بسیاری از مردم آن را به خوبی می شناسند. یکی از خواص معرف آن که همه می دانند غیر قابل شستشو بودن آن است اما خود این رنگ با کیفیت های مختلف تولید و به بازارعرضه شده است. بهترین نوع آن رنگ تمام پلاستیک بوده وتقریبا تمام رنگ سازیهای معروف و استاندارد از نظر کیفیت و قیمت تفاوت چندانی ندارند.اما نیمه پلاستیک در بازار ایران بسیار متنوع می باشد واز نظر کیفیت و قیمت نیز متفاوت اند. رنگ کردن سطوح با رنگ پلاستیک بسیار آسان است و فقط باید دقت کنید که بسیار غلیظ یا رقیق نباشد، چرا که در صورت غلظت بالا رنگ به خوبی بر روی سطح پخش نمی شود و پس از خشک شدن جای قلم مو یا بافت غلطک باقی می ماند. و در صورت رقیق بودن پوشش رنگ کمتر شده وباید رنگ آمیزی را چندین بار تکرار کنید.
عموما رنگ پلاستیک برای پوشش سقف ها مناسب بوده و اگر هم می خواهید برای دیوارها بکار ببرید از نوع تمام پلاستیک استفاده کنید.
محاسن رنگ پلاستیک:
– نیاز به زیر سازی حرفه ای ندارد
– این رنگ ها مات بوده، نقص ها و عیب های سطوح را می پوشاند.
– اجرای رنگ پلاستیک آسان بوده وسریع خشک می شود.
– با آب مخلوط می شوند و نیاز به حلال های نفتی ندارند.
– رنگ های تمام پلاستیک قابل شستشو می باشند( البته نه مثل رنگ روغنی).
-بی بو بوده ساکنین را اذیت نمی کند
معایب رنگ پلاستیک
– آب را به خود جذب می کند به همین دلیل کثیفی به راحتی پاک نمی شود.
– زود چرک می شود و به راحتی پاک نمی شود.
– قابل استفاده بر روی سطوح فلزی نمی باشد.
رنگ های روغنی
موارد کاربرد ومعایب ومزایای آن
تاریخچه رنگ ها ی روغنی در ایران به سال ۱۳۱۸بر می گردد که به صورت صنعتی تولید وبه بازار عرضه شده است. از رنگ روغنی تا چند سال اخیربرای دیوار ها ساختمان استفاده گسترده ای می شده است ولی در این اواخر جای خود را به رنگهای اکریلیک داده است.اما هنوز بهترین گزینه برای رنگ آمیزی سطوح فلزی ساختمان است. این رنگ ها با سه دسته مات، نیمه مات وبراق موجود است که در ذیل مزایا و معایب هر یک را بررسی می کنیم.
رنگ های روغنی براق
رنگ روغنی براق در برابر عوامل جوی مقاوم بوده تقریبا آنتی یو وی می باشد و قابل شستشو، دارای پوشش خوب و هوا خشک می باشد. و به دلیل براق بودن شستشوی آن فوق العاده آسان می باشد. واز معایب آن بوی بد موقع اجرا و پستی وناهمواریها و موج و ایراد های سطوح را مشخص می کند.
رنگ های روغنی مات
از مزایای این رنگ این است که به علت مات بودن نور را منعکس نمی کند و ایرادات گچ کاری را تا حدودی نشان نمی دهد. سنباده خوری خوبی برخورداراست اما مثل رنگ براق به خوبی قابل شست و شو نبوده و به راحتی نمی توان آن را پاک کرد و جای دستمال روی دیوار باقی می ماند، با توجه به پایه تینری بودنش بوی آن ساکنین را آزار می دهد.
رنگ مولتی کالر
ازنوع رنگهای دکوراتیو بوده قابل اجرا بر روی تمامی سطوح است و یک لایه ی نازک بر روی سطوح ایجاد مینماید و مناسب برای سطوح گچ، سیمان، بتون، آهن، آلومینیوم، چوب، رنگ، سنگ، شیشه، کاشی، پلاستیک، رنگ روغن و…. است.
مولتی کالر
مزایای مولتی کالر
بافت ویژه مولتی کالر و مات و کم جلا بودن آن، مشکلاتی از قبیل موج و خرابی سطح زیر کار دیوار را در خود محو میکند. از آن جایی که ذرات معلق هوا و دودها را به خود جذب نمیکند و یا کمتر در خودش نشان می دهد لذا برای محیطهای پرترافیک و یا پر رفتوآمد مانند راهپلهها بسیار مناسب است. در صورت آسیبدیدگی به سادگی با حداقل مواد و به بهترین وجه ممکن قابل ترمیم است. در مدت کوتاهی خشک می شود، بدون بو است، ضخامت کمی دارد، قابلیت اجرا بر روی تمامی سطوح بدون رنگ پریدگی و زرد شدن را دارد.
رنگ بلکا
از آن دسته از رنگ های است که واتربیس بود نمونه های درست شده ازضایعات کارخانجات نسبت به رنگ ارزانتر است ولی قیمت نمونه های ابریشمی آن از رنگ روغنی هم بالاتر است.ترک های سطوح را می پوشاند ولی به راحتی رنگ روغنی پاک نمی شود. می توان به جای رنگ و کاغذ دیواری بکار برد.
بلکا
مزایای رنگ بلکا
پوشش بلکا زیر سازی کمتری نسبت به روغنی و پلاستیک دارد و به راحتی عیوب زیر کار را می پوشاند، نسبتا عایق حرارتی و برودتی است، سبک است و تنوع رنگ آن بالاست بدون بو و حساسیت است، با کف شامپو فرش می توان آن را شست و با رزین های مخصوص می توان آن ها را ضد آب نمود. عایق رطوبت است و ترک نمی خورد. این پوشش بر خلاف رنگ و کاغذ دیواری به آسانی قابل ترمیم است.
پتینه کاری
پتینه کاری یک کارهنری است که کار هرکسی نیست باید دوره آن را طی کرده باشی در واقع یک نوع هنر نمایی با رنگ است. با استفاده از رنگ ها و ابزار مختلف بافت های بصری زیبا و جذاب بر روی سطوح مختلف می توان ایجاد کرد. یک سری پوشش های جدید که به رنگ های دکوراتیو معروفند این قابلیت را برای هنرمند فراهم می کند تا بتواند سلیقه، تفکر، و حس خود را در آن دخیل کند وزیبایی دکوراسیون منزل را دو چندان نماید.
پتینه کاری
مزایای ومعایب رنگ پتینه
دارای طرح و نسبت به رنگ های ساده عموما دل نشین تر است، و بر روی هر سطحی قابل اجراست، نسبت به رنگ های ساده نظیر سفید دیرتر کثیفی و لکه ها را نشان می دهد.زود تر از رنگ های ساده از مد می افتد وهزینه آن بالاتر است.
رنگ اکرلیک:
در سالهای اخیر رنگ اکریلیک تحول عظیمی در رنگ آمیزی ساختمان بوجود آورد جایگزین مناسب رنگهای تینری گردید. برای ایجاد بافت در سطوح بسیار مناسب اند، چون غلظت بالایی دارند و به سرعت خشک می شوند،واتربیس بوده ودوست دار طبیعت وبر روی تمام سطوح غیر فلزی قابل اجراست، در تمامی رنگ ها و انواع مات، براق و نیمه براق عرضه می گردند اما نسبت به رنگ های روغنی از مقاومتی کمتری برخوردارند.ولی مزایای آن نسبت به معایب آن سنگینی می کند.
مزایای رنگ اکرلیک
سرعت اجرای بالا کاهش هزینه نیروی انسانی، بی بو و فاقد حلال های نفتی مضر می باشد، صد در صد قابل شستشو با انواع شوینده ها و ضد عفونی کننده ها، آنتی یو وی،جایگزین قطعی برای انواع رنگ های روغنی.
معایب رنگ اکرلیک
برای سطوح فلزی مناسب نمی باشد.