۱- روغن یا آب؟ برای امتحان کردن یک سطح رنگ شده، یک گلوله پنبه را در آمونیاک خیس کرده و آنرا با یک چسب زخم بندی روی دیوار بچسبانید. پس از حدود یک ساعت، چسب و پنبه را بردارید. اگر رنگ چروک خورده بود پلاستیک و در غیر این صورت روغنی است.
۲- تمیز کردن: برای اینکه قلم موهای خود را تمیز کنید، از محلول آب و نرم کننده پارچه استفاده کرده و قلم موها را در آن حرکت دهید.هر ۲/۱ پیمانه نرم کننده پارچه با حدود ۴ لیتر آب، محلول مناسبی تشکیل میدهند.
۳- بتونه: بتونه باید متناسب با رنگ مورد نظر تهیه شود. ساده ترین روش این است که پودر مل را با مقداری از رنگی که برای دیوار در نظر گرفته اید، مخلوط کنید. اگر از بتونه آماده استفاده میکنید، برای رنگ پلاستیک از بتونه روغن یا پلاستیک استفاده کنید اما برای رنگ روغن باید حتما از بتونه روغنی استفاده شود.
۴- قلم مو: جنس قلم مو بسیار اهمیت دارد. برای رنگ پلاستیک باید از قلم مویی با موی مصنوعی استفاده کنید و برای رنگ روغنی قلمی با موی طبیعی به کار ببرید.
۵- لک شدگی شیشه: هنگام رنگ کردن پنجره برای جلوگیری از رنگی شدن شیشه ها، به جای استفاده از نوار چسب کاغذی، میتوانید از برق لبهای جامد استفاده کنید و آن را به لبه های شیشه بمالید. پس از اینکه رنگ خشک شد، این نواحی به سادگی با نوک کاردک کنده میشوند. اگر اثری از برق لب بر روی شیشه باقی بماند میتوانید محل رزا با سشوار گرم کرده و موم را با دستمال خشکی پاک کنید.
۶- برای ایجاد جذابیت در یک اتاق، از وسایلی که درست همرنگ دیوار باشد استفاده نکنید. برای انتخاب رنگ دیوار، لوازم منزل خود را در نظر بگیرید و با توجه به رنگهای موجود در آن، رنگی مناسب را انتخاب کنید. به یاد داشته باشید که ترکیبات متنوع، فضایی پویا و نیرو بخش ایجاد میکند.
۷- اگر برای هر اتاق رنگی مجزا در نظر دارید، فضاهای بین اتاقها مانند راهرو، ورودی و راه پله را به رنگ خاکستری ملایمی با ته رنگی از رنگ دیوار درآورید تا تبدیل رنگها به یکدیگر زیباتر شود.
۸- رنگی را برای خانه خود در نظر بگیرید و آنرا در حجمهای متفاوت در اتاقها به کار ببرید. این رنگ میتواند در یک اتاق رنگ غالب، در اتاقی رنگ چند وسیله و در اتاق سوم تنها به عنوان چاشنیهایی در گوشه و کنار به کار ببرید. چنین روشی، هماهنگی را در تمام خانه برقرار خواهد کرد.
۹- رنگهای روشن، با روح و متمایل به گستردگی هستند و در نتیجه اتاق را بزرگتر و روشنتر از آنچه هست نشان میدهند. رنگهای تیره گرم و فریبنده هستند و اتاقهای بسیار بزرگ، حالتی خودمانی و دوستانه میدهند.
۱۰- اگر قصد دارید دیوارهایی را به رنگ تیره یا بسیار درخشان درآورید، بتونه کاری و آستری آن را هم از همان رنگ بزنید.
۱۱- نقصهای معماری را با استفاده از رنگهای خنثی در دیوار، سقف و کف اتاق به طوری که حالتی یکپارچه به خود بگیرند، برطرف نمایید.
۱۲- برای بلند تر جلوه کردن دیوارها، رنگ آها را تا سقف به طور یک نواخت ادامه دهید و در نزدیکی سقف رنگ را با نوارهای تزئینی و مانند آن قطع نکنید. اگر سقف دارای حاشیه تزئینی یا لبه برجسته است، میتوانید این حاشیه را نیز به رنگ دیوار درآورید. رنگ روشن سقف را بلندتر جلوه میدهد.
۱۳- برای کوتاه نشان دادن سقفهای بسیار بلند و یا تشدید حالت خودمانی یک اتاق، رنگ دیوار را از ۲۰ تا ۳۰ سانتی متر مانده به سقف قطع کنید و باقی آنرا به رنگ سقف رنگ آمیزی کرده یا با نوارهای تزئینی بپوشانید. تیره کردن سقف هم میتواند چنین حالتی را ایجاد کند.
۱۴- با رنگ آمیزی دیوارهای کوتاهتر (کم عرض تر) به رنگی تیره تر از دیوارهای بلندتر میتوانید یک اتاق کشیده و باریک را عریض تر جلوه دهید.
۱۵- اگر برای سقف اتاقی رنگ سفید را در نظر گرفته اید، برای هماهنگ کردن رنگ اتاق با سقف، اندکی از رنگ دیوار را به رنگ سفید اضافه کنید
۱۶- از رنگهای جدید نترسید. نگذارید ترس از رنگ، باعث شود سفید یا رنگ همیشگی کرم را انتخاب کنید. رنگها معنی جدیدی به اتاق شما میدهند. استفاده از رنگ درست، اتاق یکنواخت و کسلکننده را به فضایی زیبا و گرم تبدیل میکند. اگر از رنگی که زدید خوشتان نیامد کافیست روی آن را دوباره رنگ کنید.
۱۷- ابتدا از نمونههای کوچک رنگ استفاده کنید. نمونههای کوچک رنگ مانع تعجب شما میشوند. اگر تصور رنگ نهایی روی دیوار برایتان سخت است، از یک نمونه کوچک استفاده کنید. یک قوطی رنگ ارزش امتحان کردن را به خصوص اگر نتوانید در ذهن خود طرحی را که میخواهید مجسم کنید، دارد. خیلی از تولیدکنندگان نمونه رنگهایشان را در قوطیهای کوچک هم ارائه میدهند. این نمونهها قیمت زیادی ندارند و مانع از اتلاف هزینه در انتخاب نادرست میشوند.
۱۸- چه مقدار رنگ مورد نیاز است؟ هنگام خرید رنگ باید متراژ جای مورد نیاز را بر حسب مترمربع بدانید. عاملهای دیگر هم بر مقدار رنگ تاثیر میگذارند مثلا اگر میخواهید دیوارها را بتونه کنید مقداری رنگ برای تعداد دفعات آستر در نظر بگیرید.
۱۹- زیرسازی کنید. زمانی را برای آماده کردن اختصاص دهید. حدود ۸۰ درصد وقت خود را صرف زیرسازی کنید. رنگ به تنهایی نواقص یک دیوار را برطرف نمیکند. دیوار را تا جای ممکن با بتونه صاف کنید، درزها و ترکها را بگیرید. از تمیز بودن سطح دیوار قبل از رنگ مطمئن شوید. هرگونه غبار یا ذرات ریز روی دیوار کار را خراب میکند.
۲۰- سنباده بزنید. سنباده در کار نقاشی نقش اساسی دارد. سنباده باعث جذب رنگ و مانع از ریزش آن شده، به کار جلا میدهد.
۲۱- از روغن مخصوص استفاد کنید. قبل از رنگ کردن، سطح مورد نظر را روغن بزنید. استفاده از روغن مخصوص در زیر کار باعث روانتر و یکنواخت رنگشدن میشود.
۲۲- الیاف روی غلطک را بگیرید. اگر غلطک تمیز نشود، الیاف آن معمولا روی دیوار باقی میماند. با استفاده از یک چسب ساده الیاف اضافه غلطک را قبل از رنگ کردن بگیرید.
۲۳- از قلممو یا غلطک دستهبلند استفاده کنید. استفاده از قلممو یا غلطک مخصوص رنگ با دستههایبلند در وقت و انرژی صرفهجویی میکند. به جای آن که دست خود را تا جای ممکن بکشید و یا بارها از نردبان بالا و پایبن بروید از این وسیله اهرم مانند استفاده کنید. مزایای آن از قیمتش بیشتر است.
۲۴- رنگ را یکجا درست کنید و داخل ظرف دربسته نگه دارید. با داشتن رنگ به صورت کلی دیوارها یکنواخت رنگ شده، لازم نیست به جنگ لکهها بروید.میتوان رنگ را با کامپیوتر انتخاب کرد و یا از رنگهای ترکیبی آماده استفاده نمود. رنگهای ترکیبی کمی با هم فرق دارند. کافیست دو طیف از یک رنگ را روی یک دیوار تست کنید و رنگ مورد نظر را انتخاب کنید. یکجا درست کردن رنگ باعث میشود در طول نقاشی، رنگی ثابت داشته باشید.
۲۵- اگر حرفهای نیستید قبل از شروع، دستگیرههای در، لولاهای کابینت، پریزهای برق یا چراغها را باز کنید، هر کدام را داخل کیسههای جداگانه قرار دهید و برچسب بزنید. روی برچسب اسم و جای آنها را بنویسید.
۲۶- لباسها را داخل پارچه تمیز قرار دهید و از پاشیده شدن رنگ روی آنها جلوگیری کنید.
۲۷- کجا را رنگ نکنیم : متخصصین میگویند که زمان با ارزش خود را با رنگ کردن موارد زیر تلف نکنید:
– وان و دستشویی : رنگ کردن این سطوح به رنگهایی نیاز دارد که حاوی مواد سمی بوده و از آنجایی که کاری بسیار تخصصی نیز هست، بهتر است آن را به کاردان بسپارید.
– پیشخوان آشپزخانه: رنگهای موجود در بازار برای نقاشی روی پیشخوان مناسب نیستند و استانداردهای لازم برای سلامت و بهداشت مواد غذایی سازگاری ندارند. از طرفی این رنگها در مقابل حرارت، خراشیدگی و رطوبت مقاوم نیستند.
– کاشیهای سرامیک در محل مرطوب: آب موجب از بین رفتن رنگ میشود. حتی اگر از آستر و بتونه هم استفاده کنید، ملاط سرامیک رنگ را از زیر نمناک کرده و تمام زحمت شما را به هدر میدهد.
برگرفته ازسایت آی کمک-بزرگترین راهنمای خانه و خانه داری در ایران